GYERE A TTK-RA

A Természettudományi és Technológiai Kar a Debreceni Egyetem egyik legjelentősebb kara, oktatási és tudományos szempontból is a nemzetközi elithez tartozik. Az itt szerzett diploma jó belépő a hazai és nemzetközi cégekhez és kutatóintézetekhez. Közel 200 fős oktatói gárdánk, élükön a 40 fős Professzori Karral, mindent megtesz, hogy kiszolgálja a hallgatói igényeket. A karon folyó magas színvonalú kutatómunka is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy 2010-ben a Debreceni Egyetem elnyerte az „Elit kutatóegyetem”, majd a „Kiemelt Egyetem” címet.

A mai kereteiben 1949 óta létező karon folyamatosan meglévő biológia, fizika, földrajz, kémia és matematika tanári és nem tanári képzés mára kiegészült környezettan és földtudományi oktatással és a vegyészmérnök, villamosmérnök és biomérnök képzésekkel. Számos szakunkon duális képzési formában is lehetősége van a jelentkezőknek diplomát szerezni.

A karon évente 700-750 nappali és 3-400 levelező tagozatos újonnan belépő hallgató kezdi meg tanulmányait, míg a teljes hallgatói létszám az elmúlt időszakban átlagosan 3700-4000 fő volt. A kar rendszeresen fogad magyar anyanyelvű határon túli hallgatókat, és több szakon elindult az angol nyelvű képzés, amelyre távoli országokból is jelentkeznek hallgatók.

A legkiválóbb tanulmányi eredményt felmutató hallgatók többféle tehetséggondozási ösztöndíjat nyerhetnek el, bekapcsolódhatnak a kutatómunkába, s a legtöbb szakon lehetőség van részképzés keretében külföldön tanulmányokat folytatni. A kar szép környezetben, bővülő hallgatói szolgáltatásokkal várja a természet- és műszaki tudományok iránt nyitott, érdeklődő diákokat sokszínű képzési programjaival, továbbképzési lehetőségeivel.

Mire jó a TTK-s diploma?

Egy képzés megítélése szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a végzés után milyen elhelyezkedési lehetőségeket kínál a megszerzett oklevél.

Természettudományos szakjainkon, az adott tudományterület mély megismerése mellett célunk, hogy hallgatóink elsajátítsák a természettudományos gondolkodásmódot, mely nem csak a tudományos pályán, de az élet minden más területén, minden munkakörben komoly versenyelőnyt jelent végzettjeinknek. Ezzel a munkáltatók is tisztában vannak, így végzettjeinknek jó fizetéssel kecsegtető elhelyezkedési lehetőségeik vannak úgy az állami, mint a magánszektorban.

Mérnök szakos hallgatóink elhelyezkedési lehetőségeiről mindennél többet mond, hogy sokan már a tanulmányik alatt munkahelyet találnak maguknak, sokan annál a cégnél helyezkednek el, ahol a szakdolgozatukat írják, nem is beszélve a duális képzésben részt vevő hallgatókról, akiknek már a képzésében is részt vállal leendő munkahelyük.

Tanárszakos hallgatóink lényegében egy hiányszakmát tanulnak. Az elmúlt évtizedekben a magyar felsőoktatás olyan kis létszámú természettudományos tanári diplomát bocsátott ki, hogy mára komoly problémát jelent az iskolák számára természettudományos tárgyaik oktatásához megfelelő végzettséggel rendelkező tanárokat szerződtetni. Emellett a tanári életpályamodell megalkotásával egyidőben a kormány a tanári béreket is jelentősen növelte, így a természettudományos szakokon végző hallgatóink biztos elhelyezkedésre és tisztességes fizetésre számíthatnak.  

Miért jó TTK-snak lenni?

Mindannyian azért születtünk, hogy alkossunk; alkossunk valami maradandót, ami által a világ jobb, szebb, egészségesebb, az élet pedig könnyebb lesz, és aminek köszönhetően több mosolyt láthatunk az emberek arcán. Gyermekként álmokkal, vágyakkal telve kísérleteztünk: összeöntöttünk a konyhában mindent, amit találtunk, hátha valami új sütemény receptjét fedezzük fel; szétszedtük a rádiót, a tv-t, hogy megtudjuk, hogyan működik; gondolkodtunk az örök élet titkán, és még megannyi próbálkozásunk volt, megannyi ötlet villant fel bennünk.

Szárnyalt a fantáziánk, s mi is repültünk vele. Nem ismertük a lehetetlen szót…

Most újra itt a lehetőség, hogy álmodozz és megvalósítsd az álmaidat, s hogy egy örök életre megtanuld: a lehetetlen nem létezik! Az ötleteid egyesek számára buta gondolatoknak tűnhetnek csak, viszont szinte minden nagy találmány egy őrültségnek tűnő gondolat, vagy a makacs ragaszkodás eredménye lett. Mi lett volna, ha belenyugszunk, hogy nem lehet repülni, hogy nem lehet algoritmusokkal mintázni a világot, s ezáltal annak működését jobban megérteni, hogy nem lehet vezeték nélkül telefonálni, hogy nem lehet legyőzni a betegségeket, mi lett volna, ha…? Biztosan Te is sok science-fiction [sci-fi] filmet láttál már, s elgondolkodtál, vajon az ott látott dolgok megvalósíthatók-e.

Legyél Te, aki megvalósítja!

Természetesen ahhoz, hogy az ötleteid ne maradjanak meg a puszta ötlet szintjén, szükséged lesz bizonyos ismeretekre.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán minden szakterületen kiváló alapokat sajátíthatsz el! A képzés általános, széleskörű, és az oktatóknak köszönhetően önmegvalósításra sarkalló. Lehetőséged lesz egy adott tudományterület szinte minden szegmensének a kipróbálására. S miután megtaláltad a Neked leginkább tetsző szakterületet, bőséges segítségben részesülhetsz, mivel nálunk a tehetséggondozás nem csak egy szó, hanem tartalommal megtöltött program. Az oktatók és a hallgatók között sokkal inkább baráti, munkatársi a viszony, semmint alá-, fölérendeltségi. Segítenek, hogy megvalósítsuk magunkat, foglalkoznak velünk, s nemcsak a tanórák kötött keretein belül, hanem azokon kívül is szánnak ránk időt, ha szükséges (például: akinek gyors az oktatás tempója, részt vehet felzárkóztató kurzusokon.) De ha valaki szeretné megismerni magát az embert is, nem csak a tanárt, ezt megteheti a kari hallgatói szervezeteknek és a szakos öntevékeny csoportoknak köszönhetően az oktatókkal közös bográcsozás, focizás, teázás, sakkozás, stb. során. Ez a kötetlenség, közvetlenség nagyon magával ragadja az embert.

Mindez már a gólyatáborban is megtapasztalható, aminek végeztével még nincs vége a zsongásnak: a félév kezdetével folytatódnak a bulik, beindul az egyetemi élet, új barátságok, és szerelmek alakulnak ki...  Mit kívánhat még az ember?! Maga a környezet, ez a zajoktól mentes, élhető közeg; a város, a maga zenéjével; az egyetem a sokszínűségével; az oktatók a segítőkészségükkel, a tanórák a kötetlenségükkel, a hallgatótársak, a különféle szórakozóhelyek, a kötetlen szakmai programok, a kirándulások.… Valahogy itt minden adott ahhoz, hogy azzá váljunk, akik lenni akarunk; mert itt minden arra ösztönöz, hogy megtaláljuk magunkat, és hogy megvalósítsuk az álmainkat!

Gyere, és tapasztald meg, milyen érzés, amikor a képzelet valósággá válik, amikor a képzeletedet valósággá váltod!

Néhány további információ karunkról és az általunk nyújtott lehetőségekről

Legutóbbi frissítés: 2022. 11. 09. 09:33