Tudományos Diákköri Konferencia a TTK-n

Hat szekcióban 76 pályamunkát mutattak be a fiatal kutatók a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Őszi Kari Tudományos Diákköri Konferenciáján.

Hat szekcióban 76 pályamunkát mutattak be a fiatal kutatók a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Őszi Kari Tudományos Diákköri Konferenciáján. A zsűri értékelése alapján a legjobb 41 hallgató mutathatja be eredményeit a jövő évi országos megmérettetésen.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara kitüntetett figyelmet fordít a megfelelő kutatói utánpótlás nevelésére, amelyben kulcsszerepe van a kari tudományos diákköri tevékenységnek.

  • A karon három szinten zajlik a tehetséges hallgatók tudományos tevékenységének mentorálása: a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának (DETEP) kari szintjén, az intézeti vagy tanszéki tudományos műhelyekben és a témavezetők által irányított kutatási projektek keretei között. A hallgatók tudományos fejlődését nemzetközi szinten is kiváló oktatók, kutatók irányítják, biztosítva, hogy a tudományos diákkörös hallgatókra a jövőben mentorként is számíthassunk – mondta Magura Tibor egyetemi tanár, a Természettudományi és Technológiai Kar tehetséggondozásért felelős dékáni tanácsadója a november 25-én, pénteken rendezett, 2022. évi Őszi Kari Tudományos Diákköri Konferencia kapcsán.

A hat szekcióban bemutatott 76 pályamunkát (biológia: 17, fizika: 18, földtudományok: 12, kémia: 14, matematika: 5, testnevelés- és sporttudomány: 10 pályamunka) a kar oktatóiból álló zsűri értékelte.

  • A konferencia témái között megjelentek a napjaink kihívásait érintő természettudományos kutatások, például a különböző anyagok és gyógynövénykivonatok hatása a koronavírus proteáz aktivitására, új csontpótló anyag kifejlesztése, a koronavírus-járvány hatására kialakult légiközlekedési átrendeződés vizsgálata, radioaktív szennyezők megkötésére alkalmas szorbensek előállítása, valamint az új ismereteket leíró alapkutatások és az ezeket az ismereteket felhasználó, új módszereket, technológiákat kidolgozó alkalmazott természettudományos kutatások is – ismertette Magura Tibor.

A zsűri szakmai véleménye alapján 41 pályamunka (biológia: 10, fizika: 7, földtudományok: 7, kémia: 7, matematika: 3, testnevelés- és sporttudomány: 7 pályamunka) szerzői szereztek jogosultságot, hogy eredményeiket 2023-ban bemutathassák a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.  A helyezett és díjazott hallgatók névsora megtekinthető a TTK Tudományos Diákköri Tanácsának weboldalán. https://ttk.unideb.hu/sites/default/files/inline-files/TDK_2022-osz_helyezettek_dijazottak.pdf

Fényképek:

Legutóbbi frissítés: 2022. 11. 30. 11:21