Prof. Dr. Kerényi Attila (1943-2023)

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Prof. Dr. Kerényi Attila, a Debreceni Egyetem professor emeritusa, a Földtudományok Doktori Iskola és a Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék egykori vezetője, életének 80. évében, 2023. augusztus 26-án váratlanul elhunyt. 
Dr. Kerényi Attila 1973-ban került az egyetemre, s 2013-ig volt az egyetem főállású dolgozója. Évtizedekig töltött be vezető beosztásokat a Földtudományi Intézetben. 1991 és 2002 között ő volt a Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék vezetője, emellett 1994-től 2013-ig ő vezette a Földtudományok Doktori Iskolát is. 

Szakmai pályafutásának elején talajeróziós kutatásokkal foglalkozott, majd érdeklődése egyre inkább a tájvédelem, és a környezetvédelem felé fordult.  Az 1980-as évek közepétől a hazai felsőoktatásban a környezetvédelem, a kvantitatív tájelemzés, tájértékelés bevezetésében meghatározó szerepet játszott. Számos könyvet írt ezekben a témákban, melyek a mai napig segítik a szakemberek és a hallgatók munkáját. Iskolateremtő tevékenységével kapcsolatban ki kell emelni, hogy a nevéhez fűződik a tájvédő szakgeográfus képzés beindítása. 
Tudományos tevékenysége nemcsak a hazai szakemberek körében vívott ki elismerést, hanem nemzetközi szinten is értékelték a munkáját, többek között évekig tagja volt a Catena nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottságának. 
Több évtizedes oktató- és kutatómunkáját számos kitüntetéssel ismerték el. 1997-2000 között megkapta a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat, 2000-ben a Szent-Györgyi Albert Díjat, 2003-ban az év környezetirányítási szakirodalmi díját, 2004-ben a Környezetünkért Díjat, 2008-ban a Pro Natura Díjat, 2014-ben az Arany Katedra Díjat, 2017-ben a Lóczy Lajos Emlékérmet, 2019-ben a Pro Fakultate Díjat, 2020-ban pedig a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést.      

2013-tól professor emeritusként dolgozott tovább az egyetemen. 2020-ig rendszeresen tartott órákat, s haláláig aktív tudományos közéleti tevékenységet folytatott. A publikálás terén is aktív maradt, többek között 2020-ban jelent meg a Springer Kiadó gondozásában a „Sustainable Development in Changing Complex Earth Systems” című könyve.
Magas szintű szakmai tevékenysége mellett példamutató férj, családapa, nagyapa volt. Feleségével több, mint fél évszázadig éltek házasságban, két gyermeke és öt unokája született.

Dr. Kerényi Attila távozásával hatalmas űr marad a családjában és a szakmai életben egyaránt. Egész életét az elhivatottság, a szakmai kiválóság jellemezte, őszinte és következetes volt, ennek köszönhetően elnyerte a szakma elismerését és tiszteletét. 
Emlékét a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara és a Földtudományi Intézet megőrzi, szellemi hagyatékát továbbadja az újabb nemzedékeknek.Dr. Kerényi Attila hamvasztás utáni búcsúztatására 2023. szeptember 21-én 13 órakor kerül sor a Debreceni Köztemető II. számú ravatalozójában.  

Legutóbbi frissítés: 2023. 10. 02. 16:22