Kiváló kutatóhelyek és kiválósági kutatócsoportok a TTK-n

A MTA a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozta a TTK öt szervezeti egységének: a Biológiai és Ökológiai Intézet, a Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék, a Fizikai Intézet, a Kémiai Intézet, és a Matematikai Intézet öt éven keresztül viselheti a megtisztelő címet.

Az ELKH és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája kiválósági kutatócsoportok létrehozását célzó pályázatán a TTK nyolc kutatócsoportja nyert el támogatást, ami országosan is egyedülálló. Az elsősorban felfedező kutatásokra és azok eredményeinek hasznosítására fókuszáló kutatócsoportok évi 20-40 millió forintos költségvetéssel öt évre kaptak finanszírozást. A Biológiai és Ökológia Intézetben Barta Zoltán, Magura Tibor, Molnár V. Attila, Székely Tamás, Török Péter; a Biotechnológiai Intézetben Pócsi István, a Kémiai Intézetben Fábián István; valamint a Matematikai Intézetben Hajdu Lajos professzorok irányításával alakulnak meg a kutatócsoportok.

- Az újonnan létrejövő kutatócsoportok a már hosszabb ideje működők mellett tovább erősítik a TTK K+F potenciálját, növelik a karon folyó kutatómunka eredményességét, és segítik a kar munkatársainak tudományos előmenetelét – jelentette ki az eredményes pályázatok kapcsán Kun Ferenc dékán.

A kari vezető reményét fejezte ki, hogy a magas színvonalú kutatómunka a karon folyó oktatásra is jótékony hatással lesz, és felhívja a hallgatók figyelmét a tudományos pályában rejlő lehetőségekre.

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:20