Partimadarakkal a világ körül

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A jeles jubileum alkalmából a TTK előadás-sorozatot hirdetett, amelyben egy-egy tudomány jeles képviselői, neves tudósok, vállalati szakemberek tartanak előadást. A második rendezvényen a Biológiai és Ökológiai Intézet képviseletében Tóthmérész Béla, az Ökológiai Tanszék vezetője köszöntötte a jelenlévőket, és mutatta be az előadót, Székely Tamás etológust, a Debreceni Egyetem és a Bath-i Egyetem professzorát.

 

A Református Kollégium diákjainak külföldi tanulmányi útjait, azaz a peregrinációit felidézve kezdte Partimadarakkal a világ körül – egy debreceni ökológus utazása az utódgondozástól a klímaváltozásig című előadását Székely Tamás. Az utazás fontosságát kiemelve állította példának Vámbéry Ármin orientalistát és turkológust, aki a XX. század kezdetén kolduló dervisként járta be Közép-Ázsiát, miközben a magyarok őshazáját kereste.

 

A professzor saját tudományos pályájára is egyfajta utazásként tekint, amely során az ökológiától az etológián és evolúcióbiológián át eljutott a konzervációbiológiáig. Előadásában felelevenítette a Dél-Alföldön folytatott terepi munkát, ahol a széki lilék szaporodási és utódgondozási rendszerét tanulmányozták, majd a törökországi kutatásokat, melyek során a sivatagi liléket vizsgálták, illetve a madagaszkári eredményeket, melyekből kiderült, hogy a szaporodási rendszer befolyásolja a fajképződést.

 

A partimadarak szaporodása és a klímaváltozás közötti összefüggésekről szólva kifejtette, hogy a 2000-es évektől kezdve a sarkvidékeknél koncentrálódott a fészekprediáció. A terület már nem számít biztonságos fészkelőhelynek a partimadarak számára, s ennek a megállapításnak fontos jelentősége van a fajmegőrzés szempontjából.

 

Székely Tamás beszámolt a Debreceni Egyetemen folyó legújabb kutatásáról, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal legkiválóbb felfedező kutatásokat támogató Élvonal – Kutatói kiválósági programjába is bekerült. Ebben a partimadarak szaporodásának ökológiai, demográfiai és genetikai jellemzőit vizsgálják a világ 26 pontján a legkorszerűbb biológiai, genomikai, demográfiai módszerekkel.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 01. 19:20