Diplomával alapképzésre

A felvételi pontok kiszámítása diplomával rendelkező felvételiző esetén.

A 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 15 § (6) bekezdés értelmében

„A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket - amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek - a felsőoktatási intézmények a Tájékoztatóban közzétett módon a felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél alapján, az emelt szintű érettségi követelménytől való eltekintéssel is rangsorolhatják.”

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara az alábbiak szerint engedélyezi BSc szakjaira történő felvételi esetén a korábban szerzett diploma eredményének figyelembe vételét a felvételi pontszámok megállapítása során

  • Biológia BSc, Biomérnök BSc, Földrajz BSc, Földtudomány BSc, Környezettan BSc és Matematika BSc szakokra jelentkezőknél bármilyen képzési területen már megszerzett diploma eredményének középiskolai eredmények helyetti figyelembe vétele kezdeményezhető.
  • Fizika BSc és Villamosmérnök BSc szakokra jelentkezőknél a természettudományi és a műszaki képzési területeken szerzett diploma eredménye vehető figyelembe.
  • Kémia BSc és Vegyészmérnök BSc szakokra jelentkezőknél a természettudományi, egészségtudományi, műszaki, agrár, informatika képzési területeken szerzett diploma eredménye vehető figyelembe a felvételi pontszámok megállapítása során.

A diploma eredménye alapján történő pontszámítás algoritmusa

  • A többletpontok kivételével megszerezhető maximális 400 felvételi pont adható a kiváló és jeles minősítésű diploma alapján.
  • A 400 pont 87,5%-át, azaz 350 felvételi pontot ér a jó minősítésű diploma.
  • A 400 pont 70%-a, azaz 300 felvételi pont adható közepes minősítésű diploma figyelembe vételekor.

Frissítés dátuma: 2021.01.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.