Kutatások a növényi jellegekről

2019. április 12. - 13:15
A Debreceni Egyetem koordinálásával a hazai növényi jellegeket összefoglaló nemzeti adatbázis létrehozásáról tanácskoztak a szakemberek pénteken. A DAB Székházban tartott ülésen emellett az aktuális ökológiai kutatásokat is áttekintették.

A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékén jelenleg is több kutatás zajlik. Arra keresik a választ, hogy a természetes élőhelyek, például a gyepközösségek hogyan működnek, hogy lehet ezeket fenntartható módon kezelni, a növényi sajátosságok, jellegek, hogyan segíthetik a közösségek működésének megértését.
Ezekről a vizsgálatokról is szó esett a pénteki tanácskozáson. A kutatási eredmények ismertetése mellett a munkaértekezleten a szakemberek megvitatták a magyarországi növényi jellegeket tartalmazó adatbázis megvalósításának lehetőségét.

- Korábban cseh botanikusok készítettek egy hasonló adatbázist. Ennek a mintájára, a hazai mért növényi jellegek, növénymagasság, magtömeg, virágzási idő és számtalan, ehhez hasonló jellemzőnek a Kárpát-medencében mért adatait szeretnénk összegyűjteni, egy nyílt hozzáférésű, magyar és nemzetközi kutatók által használható formában – tájékoztatott Török Péter, a  DE TTK Biológiai és Ökológiai Intézet Ökológiai Tanszékének docense.

A munkaértekezleten több mint 50 szakember vett részt, akik az ország több egyeteméről, kutatóintézetéből érkeztek.

- Az adatbázis létrehozása az egész Pannon régió hasznára válhat. Az ilyen megbeszéléseknek nagy szerepe van a fejlődésben – hangsúlyozta  Grigorszky István, a DE TTK Biológiai és Ökológiai Intézet Hidrobiológiai Tanszékének docense.


A Növényi stratégiák és jellegek szerepe az ökológiai kutatásokban című tanácskozást első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezték meg.

Sajtóiroda - CzA
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.